Cases

De ontwikkeling van Atlas: van de start bij gemeente Purmerend naar een community van tien gemeenten

De ontwikkeling van de geoviewer Atlas is gestart in 2016 door de Gemeente Purmerend. In dit artikel laten wij zien hoe deze ontwikkeling heeft geleid tot het ontstaan van de Atlas community van inmiddels tien gemeenten.

Geoviewer in eigen beheer

In 2016 was de gemeente Purmerend op zoek naar vervanging van haar webgis-systeem. Zij zocht naar een nieuwe oplossing voor een geo-portaal en geo-magazijn, maar concludeerde dat bestaande marktoplossingen onvoldoende aansloten bij de behoefte van de gemeente. Tijdens het aanbestedingstraject bleken bestaande oplossingen problemen met zich mee te brengen:

  • te veel overlap met al gebruikte applicaties;
  • een vendor lock-in met verplichting tot aanschaf van ongewenste extra software;
  • niet kunnen voldoen aan de wensen;
  • exorbitante prijsstijgingen bij een potentiële leverancier.

Na bezoeken aan verschillende gemeenten besloot gemeente Purmerend om in eigen beheer een geoviewer te ontwikkelen. In 2017 ging een eerste versie van de geoviewer live en in de twee jaren daarna werd er volop doorontwikkeld op basis van organisatievragen.

Doorontwikkeling samen met Delta10

Na het vertrek van een van de programmeurs is Purmerend op zoek gegaan naar een partner die de gemeente kon helpen om Atlas verder door te ontwikkelen en geschikt te maken voor gebruik door andere gemeenten. De voorkeur ging uit naar een Nederlandse partij met een duidelijke open source visie en met ruime ervaring in overheidsland. De keuze viel op Delta10.

De samenwerking tussen gemeente Purmerend en Delta10 heeft de afgelopen twee jaar tot mooie resultaten geleid. Sanne Griffioen, Teammanager beleidsonderzoek en informatiemanagement bij Gemeente Purmerend, licht toe: “We doen het echt samen en denken samen mee hoe we verder komen. Er zijn hele mooie stappen gezet. Zo hebben we de voorkant van Atlas een hele nieuwe look & feel gegeven, zijn er aan de achterkant van Atlas een heleboel technische issues opgelost en zijn we nu Haven-compliant. We hebben echt een volwassen product neergezet dat nu ook door andere gemeenten wordt gebruikt.”

Delta10 ging samen met de gemeente Purmerend op zoek naar gemeenten die samen de volgende stap wilden zetten. In 2020 kende VNG subsidie toe hiervoor en inmiddels zijn er tien gemeenten aangesloten bij de Atlas community.

Samenwerken via GitLab

In 2019 publiceerde Gemeente Purmerend Atlas met hulp van Delta10 als open source software op GitLab. Het is mogelijk om Atlas via GitLab te downloaden en te installeren. Een installatiehandleiding is bijgevoegd en een gebruikershandleiding bevindt zich binnen de viewer zelf. Op GitLab kan iedereen, ook personen buiten de Atlas community, de voortgang van Atlas volgen en meedenken en meepraten over de doorontwikkeling. Ook kunnen softwareontwikkelaars hier een wijziging aan de code voor te stellen.

“Via GitLab hebben we altijd een overzicht van wie waarmee bezig is. We zien wat er op stapel staat, wat we aan het ontwikkelen zijn en waar we nog onderzoek naar doen. En als wij iets nieuws willen, kunnen we daar meteen over in gesprek en er een concrete planning aan hangen. Dat vind ik een heel prettige manier van werken.”

Geschikt voor algemeen gebruik

Atlas is inmiddels geschikt voor algemeen gebruik. De software kan eenvoudig geïnstalleerd en gebruikt worden. Gemeenten die op zoek zijn naar een snel en gebruiksvriendelijk geoportaal kunnen direct aan de slag met Atlas. Bekijk meer over Atlas en probeer het kosteloos uit.

Delta10 als beheerpartner

Delta10 ondersteunt gemeente Purmerend als beheerpartner van Atlas. Hieronder vallen onder andere 24 uur per dag monitoring, een helpdesk voor technische vragen en het oplossen van incidenten. Sanne Griffioen over deze samenwerking:

“Het grootste pluspunt vind ik dat het voelt als een partnership en niet als een harde opdrachtgever-leverancier-relatie. We doen het echt samen. Als dienstverlener is Delta10 heel laagdrempelig benaderbaar en dat is erg prettig. Je hebt altijd contact met dezelfde personen, je weet hoe je ze kunt bereiken, er wordt altijd snel gereageerd.

Ik kan de dienstverlening van Delta10 aanraden. Het is fijn als je een partij in de hand kan nemen die de juiste kennis in huis heeft en de garanties kan geven dat de installatie van de software aan alle veiligheidseisen voldoet. Delta10 heeft bewezen dat goed te kunnen.”

Delta10:

Met Atlas heeft Delta10 laten zien hoe samenwerking en open source gemeente software gemeenten vooruit kan helpen. Door de principes van Common Ground en een sterke community is Atlas uitgegroeid tot een schaalbare oplossing die eenvoudig door andere gemeenten kan worden gebruikt. Ontdek hoe Delta10 uw gemeente kan ondersteunen bij het implementeren en beheren van innovatieve tools zoals Atlas.





*Foto: Dqfn13, [CC BY-SA 4.0](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), via Wikimedia Commons*